Co ještě nevíte o sušených švestkách ?

Co ještě nevíte o sušených švestkách ?
0 27 února 2019
Když se řekne sušené švestky, každý si hned vybavíme švestky ve slanince právě vyndané z trouby a tu jejich krásnou vůni, která se line celým bytem. Neodmyslitelně ale také patřily, spolu se sušenými jablky, na stůl našich babiček. Ať už si je sušíte sami doma nebo kupujete, měli byste vědět, že sušené švestky jsou zároveň vynikajícím lékem a my vám prozradíme, na jaké neduhy jsou sušené švestky ideální!
Sušené švestky mají totiž probiotické vlastnosti, proto udržují vhodnou střevní mikroflóru a tím mohou výrazně snížit riziko rakoviny tlustého střeva.
 
Co je probiotikum a prebiotikum?
 
Probiotikum je prospěšná střevní bakterie.
Prebiotikum je látka, obvykle potravina, která podporuje růst prospěšných bakterií.
 
V trávicím traktu se nevyskytují pouze prospěšné bakterie, ale až 400 různých druhů bakterií. Některé jsou prospěšné, jiné neutrální a další jsou škodlivé.
 
Důležité je udržování vhodné mikroflóry, v níž by měly převládat především prospěšné bakterie. Jakmile se tato rovnováha naruší, dochází k množení špatných bakterií, které vedou k zánětům. Konzumování sušených švestek pomáhá udržet v tlustém střevě zdravou mikroflóru !
Vy jste věděli, že sušené švestky jsou dobré jako prevence rakoviny tlustého střeva?

Proč pravidelně jíst sušené švestky?

  • Čistí a detoxikují organismus.
  • Chrání srdce.
  • Normalizují srdeční frekvenci.
  • Obsahují hodně vlákniny a železa.
  • Odstraňují zácpu (můžete je předem namočit do vlažné vody).
  • Podporují trávení a tvorbu červených krvinek, dokonce i paměť.
  • Pomáhají při redukční dietě i při chudokrevnosti.
  • Předcházejí zánětlivým onemocněním kostí a kloubů.
  • Příznivě působí na organismus v čase menopauzy.
  • Prospívají ledvinám a játrům.
  • Zkvalitňují stav pokožky, vlasů a nehtů.
  • Zpomalují proces stárnutí.
  • Stimulují svalovinu tlustého střeva a udržují mikroflóru.
  • Jsou bohatým zdrojem draslíku.
  • Ukrývají v sobě poměrně hodně vitamínu B6 a C.
  • Zlepšují stav kostí a předcházejí jejich řídnutí.
  • Snižují hladinu špatného cholesterolu.
Posted in Aktuality