První mrazíky jsou vážnou zkouškou pro nepřipravený organismus. Častá nachlazení a zhoršení chronických onemocnění podlamují zdraví. Nastupující tmavé období roku na mnohé působí negativně. Stres a hněv ničí energetiku organismu a podkopávají fyzické zdraví.
Je třeba užívat preparáty, které posilují imunitu.
Přidejte do jídelníčku česnek, cibuli, pepř a další koření.
V tomto měsíci si udělejte zásobu kořenů a oddenků následujících léčivých rostlin:
puškvorce obecného, proskurníku, anýzu, bukvice lékařské, kozlíku lékařského, rdesna hadího kořene, kopřivy žahavky, mochny nátržníku, lopuchu, mydlice lékařské, kostivalu lékařského, kapradě samce a pýru plazivého. Všechny rostliny budou vynikající pomocníci k provedení léčebných opatření během podzimu a zimy.
Očista pojivové tkáně a buněk organismu
Škodlivé látky bývají nejrůznější a tvoří se prakticky v celém organismu, každém orgánu a buňce. Převážná většina škodlivých látek jsou nedostatečně okysličené produkty látkové výměny. Jestliže se aktivují okysličovací procesy v organismu, pak se tyto škodliviny rozpouštějí a jsou snadno vylučovány z těla ven. Je žádoucí na ně působit organickými kyselinami např.: citronovou, jablečnou , askorbovou a palmitovou. Okysličovací procesy v organismu aktivuje fyzická práce.
Během okysličování škodlivých látek je žádoucí nekonzumovat rostlinný olej, který má silné žlučopudné účinky a podstatně brzdí proces okysličení. V tomto období se doporučuje užívat čerstvé organické kyseliny (šťávy, saláty) a jídla slabě okyselující vnitřní prostředí organismu (lze konzumovat kaši z celých zrn, jestliže si člověk netroufá hladovět).
Nyní vám zbývá vybrat přírodní rozpouštědla solí a škodlivých látek. Zákon přírody říká, že podobné se rozpouští podobným. Pozorování dokazují, že v organismu se sam nerozpouštějí soli zásadité a minerální, určité typy močanů a také fosfáty a oxaláty. K jejich rozpuštění lze bezpečně pro organismus použít odvary některých rostlin nebo šťávy. Například mnohé soli rozpouští čaj z kořenů slunečnice.
Co oslabuje a potlačuje imunitu
Funkční nedostatečnost imunitního systému je imunodefictní stav. Imunodeficitní stavy se dělí na vrozené a získané. Podíváme se na získané, které vznikají během života.
Příčiny, jež vedou k získanému imunodeficitu, jsou následující:
- Stresové situace – zvláště silné nebo často se opakující.
- Přílišné, nadbytečné a také pro lidský organismus nevhodné stravování, jež vede k zanesení organismu škodlivými látkami a vzniku nedostatku biologicky aktivních látek (minerálů, vitaminů…)
- Široké užívání antibiotik, kterými jste se pokoušeli nahradit fungování imunitního systému
- Široké použití nejrůznějších chemických látek, jež potlačují imunitu a znečišťují prostředí člověka.
- Nesprávná léčba léčivými přípravky, které potlačují činnost lymfoidní tkáně (například cytostatika při onkologických onemocněních)
Imunodeficitní stavy, tedy trvalé snížení imunity, jsou charakterizovány snížením funkční aktivity částí imunitní soustavy, což vede k poruše ochrany organismu před bakteriemi a viry a projevuje se ve zvýšené četnosti infekčních onemocnění.
Alkohol v malých dávkách stimuluje výkon imunity. Vysvětluje se to tím, že se víno vyrábí z ovoce, které je bohaté na antioxidanty a bioflavonoidy, jež ochraňují organismus před různými nemocemi. Jestliže se však pije víno a tvrdší nápoje ve větším množství, pak to negativně ovlivňuje výkon lymfocytů, makrofágů a dalších ochránců organismu, který je pak bezbranný před infekcí.
Léky, jakkoli to zní podivně, se také mohou stát přičinou snížené imunity. Dochází k tomu především tehdy, když nemáte čas, možnost nebo se nechcete obrátit na lékaře a začínáte se léčit sami: kupujete antibiotika, antihistaminové preparáty, léky na vysoký tlak a užíváte je, aniž byste četli instrukce – v lepším případě se řídíte radou přátel, v horším reklamou. Mnohé léky však negativně ovlivňují imunitní systém a na prvním místě jsou mezi nimi antibiotika! Některá z nich začínají alternovat funkci imunitního systému a potlačují vlastní imunitní reakce organismu. Kromě toho antibiotika zabíjejí bakterie potřebné pro lidský organismus, které pomáhají trávení a vstřebávání živin, a vzniká dysbakterióza. Při nepřítomnosti normální střevní flóry zaujímají volné místo v žaludku a střevech choroboplodné bakterie a vzniklé onemocnění opět vyžaduje užití antibiotik, což ještě více zhoršuje stav imunitní soustavy.
Pomohou vám přírodní látky stimulující imunitu – adaptogeny, fytoncyty a vitaminy, které jsou obsaženy v léčivých rostlinách, ovoci a zelenině.
Rakytník řešetlákový
Jednou z nejlepších a nejužívanějších bylin posilujících imunitu je rakytník řešetlákový.
Rakytníkové plody obsahují velké množství vitamínů (C, B, A, D, K). Vitamínu E rakytník obsahuje nejvíce ze všech rostlinných plodů. Obsahem karotenu, ze kterého se vytváří vitamín A, se rakytník vyrovnává mrkvi, která je považována za jeho nejbohatší zdroj. Dále obsahují plody také minerální látky, organické kyseliny, flavonoidy (Rutin, Kvercetin), barviva, sacharidy a olej.
Ve vzájemném vyváženém propojení obsahových látek se skrývá mimořádná léčivá síla rakytníku.
Rakytník se požívá vnitřně i zevně. Má celkové tonizující účinky na lidský organismus. Konzumací čerstvých rakytníkových plodů se zlepšuje celkový zdravotní stav člověka.