Šípkové hálky – účinná cesta ke zdraví

Šípkové hálky – účinná cesta ke zdraví
0 5 listopadu 2018

 

Šípkový keř zná snad každý z nás. Z jara krásně kvete a voní a na podzim je ozdoben červenými šípky. Tyto plody mají také široké léčebné působení, ale málokdo zná šípkové hálky, které jsou v boji proti oslabené imunitě ještě účinější.

 

Šípkové hálky posilují obranyschopnost organismu

V bylinářské praxi se s velkým úspěchem na oslabenou imunitu využívají šípkové hálky, což jsou nápadné útvary na listech vytvořené infikováním listu šípkové růže žlabatkou listovou. Hálka se podobá mechové kuličce, je nachově zelená, později rezavohnědá a používá se jako výborné tonikum a prostředek na povzbuzení imunity organismu.

 

Hálky mají vynikající léčivé  vlastnosti, které se užívají při léčbě chřipek  a angín spojených  s horečkou, podporují přirozenou obranyschopnost organismu, léčí opary, pásový opar, bércové vředy, horečku, močové kaménky a písek, bércové vředy, odřeniny a popáleniny. Obsahují velké množství fenolických látek.

Co jsou to fenolické látky ?

Fenoly, fenolické látky, jsou s dalšími přírodními prostředky považovány za antioxidanty, tedy látky, které tzv. zhášejí volné radikály. Tím zabraňují poškození buněk. Fenoly zastavují růst a ničí bakterie, plísně a houby. Rostliny je používají jako přírodní fungicidy. Rostliny si ukládají fenoly do semen, pupenů, plodů, květů, aby je ochránily před škůdci a chorobami a UV zářením. U lidí a zvířat fenolické látky pozitivně ovlivňují oběhový systém a trávicí trakt, jsou prokázány i protirakovinné účinky.

Tinktura z šípkových hálků je tedy výtečný imunostimulátor, podporující imunitu organismu. Podpůrný prostředek při virových onemocněních. Šípkové hálky je možno používat vnitřně i zevně.

Jak vyrobíme tinkturu z šípkových hálků?

Sbíráme je koncem  léta či začátkem  podzimu. Hálky  odstřihneme,   vložíme do mísy  a zahradnickými nůžkami je rozstříháme na malé  kousky. Přitom odstraníme malé bílé červíky,   larvy žlabatky. Takto rozstříhané hálky napěchujeme  do sklenice a zalijeme čistým alkoholem.   Po 2-3 týdnech se vzniklá tinktura přefiltruje  a užívá se jako imunostimulant ve výše uvedených  případech. Dávkuje se 3x denně až jedna  kávová lžička denně.

 

 

 

 

Posted in Aktuality