Kaštanovník jedlý je krásný, mohutný, opadavý a teplomilný strom, který dorůstá až do 35 m výšky. Běžně se dožívá i několika set let. Rozšířený je zejména ve Středomoří, na Blízkém Východě a jižní Evropě. Největšími evropskými vývozci jedlých kaštanů jsou Španělé, Italové a Francouzi.
S úspěchem je možné pěstovat jej i u nás, v teplejších oblastech České republiky, kde dozrávají v říjnu. Často zdobí parky a okraje lesů.
Hnědé plody kaštanovníku – kaštany – jsou schované v pichlavé číšce, ale při dopadu ze stromu na zem často vypadnou a umožní tak příjemnější sběr.
Jedlé kaštany jsou známé svou nezaměnitelnou chutí a vůní. Konzumují se vždy tepelně upravené. Velmi oblíbené jsou pečené, které se na podzim a v zimě prodávají na trzích. Chutnají výborně samotné i jako dezert. Používají se jako příloha k masu, nádivka, mele se z nich mouka, přidávají se do zmrzliny, dortů, pudinků, pečiva, polévek i omáček.
Co kaštany obsahují?
Obsahují vitamin B1, B2, B6, E, C, karoten, biotin, draslík, hořčík, vápník, železo, měď, fosfor, chlor a kyselinu pantotenovou a mají vysokou výživovou hodnotu.
Pozitivní účinky jedlých kaštanů:
Tyto plody neobsahují sodík, proto jsou vhodnou součástí jídelníčku pacientů s ledvinovými a srdečními potížemi. Neobsahují lepek, takže jsou vhodné pro osoby trpící celiakií. Pro diabetiky je příznivou zprávou zejména to, že ne neobsahují fruktózu či glukózu.
- mají protiprůjmové účinky
- posilují činnost jater, srdce, mozku a ledvin
- zmírňují revmatismus a dnu
- pomáhají snižovat nervozitu, úzkost, pocit prázdnoty a podrážděnosti
- pravidelná konzumace má pozitivní vliv na kvalitu vlasů, nehtů a pokožky