Smetanku lékařskou, neboli pampelišku můžete najít téměř kdekoliv. Pampeliška kvete v dubnu a v květnu na loukách, mezích a trávnících. Jedná se o žlutý plevel, který je však pro trpící léčivkou k nezaplacení.
Celá rostlina je léčivá. Listy se sbírají před jejím květem, kořeny na jaře a stvoly a úbory květů během květu.
Pampeliška má velmi dobrý vliv na játra. Pět až šest stvolů v syrovém stavu rychle pomáhají při zánětu jater. Pomáhá však také trpícím cukrovkou, zde se dávka pohybuje okolo deseti stvolů denně. Stvoly společně s květy se umyjí a po odstranění květu se žvýkají. Stvol má hořkou chuť, je křupavý a šťavnatý.
Pampeliška však pomáhá i od jiných zdravotních problémů. Například odstraňuje svrbění kůže, vyrážky, vylepšuje žaludeční šťávy a pročisťuje žaludek od usazených látek. Čerstvé stvoly smetanky dokáží také rozpustit žlučníkové kameny a regulovat žlučník.
Pampeliška mimo jiné obsahuje minerální soli a léčivé látky, jenž čistí krev, napomáhají trávení a podporují pocení a močení.
Pampelišku si můžete připravit ve formě salátu, sirupu, čaje nebo jen žvýkat její stvoly.
- Čaj z pampelišky – 1 vrchovatá lžička kořene se vloží na noc do 0. 25 litru studené vody. Další den přivedeme k varu a scedíme. Obsah vypijeme po doušcích vždy 30 minut po a před snídaní.
- Stvoly z pampelišky – Stvoly nasbírané během květu umyjeme a denně žvýkáme až šest kusů.